Skip to main content

Straalmolen

Het eeuwenoude molenaarsambacht leeft verder in Balen bij Straalmolen. Op de grens tussen Olmen en Hulsen staat één van de laatste beroepsmatig werkende watermolens van het land. De molen zelf dateert van voor 1374, maar in dit beschermd monument wordt nog wekelijks gewerkt. In 1934 werd het houten waterrad vervangen door een turbine in de kelder, die nog steeds met waterkracht de molen aandrijft.

Jef Druyts begon in 1982 te malen in Balen en heeft die keuze niet zomaar gemaakt: “Mijn eerste ervaring als beroepsmolenaar in Brugge was toen net achter de rug. Zowel langs vaders- als moederskant zit dit ambacht in ons bloed. Als molenaarsfamilie zijn wij in Balen terecht gekomen via de Levende Molens vzw die instaat voor het behoud en restauratie van molens in Vlaanderen. De keuze was  snel gemaakt toen ik vernam dat Straalmolen vrij kwam”. Na 40 jaar genieten van intensief werken is de éénmanszaak overgedragen aan zijn zoon. Toon Druyts maalt op ambachtelijke wijze verschillende soorten graan op steen. In de schuur aan de overkant van de straat worden er naast meel en bloem ook lokale voedingswaren, hobbyvoeders, organische meststoffen en nog veel meer verkocht.

Het graan is met waterkracht op steen gemalen en behoudt meer voedingsstoffen door een gematigd tempo en lage temperatuur. Verder blijven ook alle elementen van het graan in het meel aanwezig zoals de kiem, de olie, de zemelen en de vitaminen. De rendabiliteit van een industriële maalderij op hoog tempo zal nooit het doel zijn in Straalmolen, tevreden klanten en een levende molen is dat wel.
 

Info:

Straalmolen,
Watermolenweg 2
(Olmen/Hulsen),
014/30 03 99,

www.straalmolen.be

Neem zeker ook even een kijkje aan de uitkijktoren achter de Straalmolen!

Ook interessant voor jou